اگزالات چیست؟ / درد و کریستال های سوزنی در کلیه ها

2015-05-18_141706

رسوب و تشکیل کریستال های سوزنی ، سنگ کلیه، درد و سوزش در ادرار اسفناج، توت فرنگی، لوبیا سبز، تمشک و یا كرفس از نظر دارا بودن ارزش تغذیه‌ای فراوان مورد تائید همگان میباشند اما ...

رسوب و تشکیل کریستال های سوزنی ، سنگ کلیه، درد و سوزش در ادرار

اسفناج، توت فرنگی، لوبیا سبز، تمشک و یا كرفس از نظر دارا بودن ارزش تغذیه‌ای فراوان مورد تائید همگان میباشند اما از طرفی این مواد غذایی دارای جنبه منفی نیز هستند. این نوع میوه‌ها و یا سبزیها كه اثرات مفیدی در سلامتی دارند، میتوانند حاوی ماده مضر برای بدن به‌نام «اگزالات Oxalate » باشند كه میتواند سبب ایجاد سنگ كلیه و بروز درد در افراد شود.

2015-05-18_142020اگزالات Oxalate چیست؟

به گزارش بهداشت و درمان خبر اینترفر ؛ اگزالات، اسیدهای ارگانیک هستند كه به‌طور طبیعی در گیاهان، حیوانات و انسان وجود دارد. بدن ما میتواند برخی از تركیبات شیمیایی مانند ویتامین C را تبدیل به اگزالات نماید.

اثرات منفی اگزالات بر سلامتی

سنگ كلیه : اگزالات میتواند با چسبیدن به كلیه، سبب تشكیل رسوبات و كریستال‌های سوزنی شكل‌گردد. این كریستالهای سوزنی شكل به مانند سوزن‌های بسیار نوک تیز میتواند خود را وارد بافت‌های بدن كرده و سبب بروز درد شدیدی در افراد گردند. در افراد بزرگسال، كلسیم و اگزالات می‌توانند ۸۰% از سنگ كلیه را سبب شوند. ۱۰ تا ۱۵% از اگزالات موجود در ادرار افرادی كه دارای سنگ اگزالات كلسیم میباشند، از اگزالات موجود در غذایی تشكیل میشود و درصدی نیز توسط خود بدن تشكیل میشود. نه تنها اگزالات، بلكه پروتئین، كلسیم و آبی كه افراد میخورند میتواند در تشكیل سنگ اگزالات مؤثر باشند.

درد : اگزالات هم‌چنین میتواند سبب بروز درد در برخی موارد از جمله دردهای لگنی، درد در ناحیه آلت تناسلی زنان، و برخی دردهای دیگر شود.

2015-05-18_142804اثرات پختن مواد غذایی و اگزالات

پختن مواد غذایی، تأثیر زیادی بر میزان اگزالات موجود در آنها ندارد. جوشاندن و یا در آب جوش فرو كردن برخی سبزیجات، حدود ۱۰ تا ۱۵% (حداكثر) از اگزالات آنها را كاهش میدهد. بنابر این برای كم كردن میزان اگزالات سبزیجات، نیازی نیست كه آنها را بیش از اندازه بپزید زیرا در این صورت مواد مغذی آنها از قبیل ویتامینها و مواد معدنی كه برای بدن مفیدند از بین خواهند رفت.

مواد غذایی اگزالات

  • سبزیجات : سبزیجات برگ پهن و سبز مانند اسفناج، برگ چغندر، جعفری و كرفس و سایر سبزیجات مانند: كدو سبز، تره فرنگی، بامیه، و لوبیا سبز حاوی اگزالات میباشند.
  • انواع مغزها : مغزهایی مانند :‌ بادام زمینی، و بادام دارای اگزالات میباشند.
  • انواع توت : بُلوبری، تمشک، توت فرنگی، و توت سیاه حاوی اگزالات هستند.
  • انواع میوه‌ها: میوه‌هایی مانند: كیوی، انواع انگور، انجیر و آلو حاوی اگزالات میباشند.
  • غلات : دانه سویا و محصولات حاصل از آن حاوی مقادیر زیادی اگزالات می‌یاشد.
  • سایر مواد : چای سیاه، شكلات، كاكائو، جوانه گندم، و سبوس گندم حاوی اگزالات هستند.

نكته مفید : اسید لاكتیک موجود در محصولات پروبیوتیک با اگزالات تركیب شده و در نتیجه سبب كاهش این ماده در بدن میشود. با توجه به مقادیر زیادی مواد افزودنی، مواد نگهدارنده و یا آنتی بیوتیک هایی كه مصرف كرده و وارد بدن خود میكنیم عملكرد و سیستم گوارش بدن دچار اختلال شده و آن را از حالت تعادل خارج میكند. بنابراین مصرف محصولات پروبیوتیک و وارد كردن آن در رژیم غذایی روزانه افراد بسیار مهم بوده و در سلامت افراد نقش دارد.

:: خبر اینترفر – web md – نور ترجمه

5/ 4.00

افتضاحبدخوبعالیبی نظیر
(3 رای)

مطلب مفیدی بود؟

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.